DEČJA KONKURENCIJA OMLADINSKA KONKURENCIJA PRATEĆI PROGRAM
DEČJA KONKURENCIJA OMLADINSKA KONKURENCIJA FESTIVALSKE NAGRADE
FOTO GALERIJA VIDEO GALERIJA
O FESTIVALU FESTIVALSKA SCENA UPRAVA FESTIVALA KONKURSI SPONZORI MEDIA KONTAKT

img

GENERALNI
POKROVITELJ

img

GRAD
JAGODINA

SUFINANSIJER

img

MINISTARSTVO
KULTURE I
INFORMISANJA

img img img
img img
img img img
NAGRAĐENI 2017.
OMLADINSKA KONKURENCIJA

ŽIRI 8. FESTIVALA JEDNOGLASNO JE DONEO SLEDEĆE ODLUKE:


Nagrada za najbolju predstavu u celini dodeljuje se predstavi "Kralj Ibi", Gradskog pozorišta Bečej.

Predstava "Kralj Ibi" je odlična predstava u celini. Preciznost scenskog pokreta, maštovitost kostima, glumačka posvećenost, scenski efekti i radost igre koja se prepoznaje i prenosi na publiku učinili su ovu predstavu najboljom u celini.


Nagrada za najbolju režiju dodeljuje se Marku Ribiću i Dušanu Simiću, za predstavu "Antigona", Omladinskog pozorišta "Vožd" - Mišar.

Ova predstava je zanimljivo kreirana od strane grupe talentovanih mladih, zapitanih, mislećih ljudi. Oni na zanimljiv način i sopstvenom adaptacijom drama Sofokla i Žana Anuja postavljaju večno pitanje odnosa pojedinca i vlasti, koristeći brehtovski pisane songove pomoću kojih aktuelizuju temu, približavajući je današnjem čoveku.


Nagrada za glavnu žensku ulogu dodeljuje se Tini Tančevoj, za ulogu majke u predstavi "Velika majka".

Uloga majke mlade glumice Tine Tančeve je bio pretežak zadatak stavljen na njena sedamnaestogodišnja pleća. Ova mlada glumica je igrala tragičnu majku koja u ratnom vihoru gubi petoro svoje dece. Iako bez ovog životnog iskustva, Tina nas je svojim izuzetnim talentom i velikom energijom naterala da joj poverujemo.


Nagrada za glavnu mušku ulogu dodeljuje se Srđanu Tomiću, za ulogu kralja Ibija u predstavi "Kralj Ibi".

Srđan Tomić je nadahnuto i uz puno radosti odigrao ulogu kralja Ibija. U zajedničkoj igri ansambla on hrabro vodi svoj lik, dosledno se držeći stila predstave. Svojom igrom je učinio da predstava dobije na atraktivnosti, ne odstupajući od svog lika ni jednog trena.


Nagrada za najbolju epizodnu žensku ulogu dodeljuje se Oliveri Guconić za ulogu Ismene u predstavi "Antigona".

Olivera Guconić je u kolektivnoj predstavi uspela da na poetičan način pokaže svoju različitost u odnosu na lik Antigone. Na malom glumačkom prostoru je ostvarila upečatljiv trag u predstavi.


Nagrada za najbolju epizodnu mušku ulogu dodeljuje se Bratislavu Zdravkoviću, za ulogu Napoleona u predstavi "Životinjska farma".

U ulozi Napoleona Bratislav Zdravković je bio upečatljiv i kreativan, pokazujući da je dobar partner izuzetno važan u pozorištu.


Nagrada za najbolju scenografiju dodeljuje se predstavi "Antigona", po tekstu Sofoklea i Žana Anuja, u režiji Marka Ribića i Dušana Simića, u izvođenju Omladinskog pozorišta "Vožd" - Mišar.

Scenografija predstave "Antigona" je funkcionalna, svedena i pozorišna. Malim sredstvima je postignut osećaj autentičnosti.


Nagrada za najbolji kostim dodeljuje se predstavi "Legenda o čoveku i krompiru", po tekstu Dušana Kalejskog i Predraga Karanjca, u režiji Dušana Kalejskog i u izvođenju Centra za kreativno odrastanje i multikulturalnu saradnju - CEKOM - Zrenjanin.

U predstavi bez scenografije kostimom su upotpunili prostor, a on je postao i odrednica ideje i prostora koja je pomogla boljem razumevanju predstave.


Nagrada za scenski pokret dodeljuje se predstavi "Životinjska farma", po tekstu Džordža Orvela, u režiji Dušana Blagojevića i u izvođenju Teatra "Gimnazijalac" - Lebane.

Predstava u kojoj je iskazan veliki trud koji je rezultirao uspehom, a scenski pokret je podignut na zavidan nivo.


PRETHODNI FESTIVALI
UVODNA REČ ŽIRIJA

Dame i gospodo, poštovana deco i omladino, dragi domaćini, drage kolege i prijatelji. Evo nas na kraju još jednog, sedmog po redu, Međunarodnog festivala dečjih i omladinskih pozorišnih predstava.

Žiri u sastavu: gospođa Jelena Pavlović, ispred grada domaćina, gospođa Olga Odanović, glumica Narodnog pozorišta iz Beograda i ja, Milan Caci Mihailović, glumac Ateljea 212, penzioner iz Beograda, sa velikom pažnjom odgledali smo sve predstave u konkurenciji sedmog DOPS-a i bili svedoci izuzetnog truda i značajnih rezultata velikog broja mladih i njihovih posvećenih pedagoga, okupljenih oko plemenite ideje stvaranja u pozorištu.

Pre nego što dodelimo zaslužene nagrade, kojih je ovoga puta bilo nedovoljno, izražavamo zahvalnost svima koji su stvorili ovaj Festival. On zaista zaslužuje širu podršku društvene zajednice.

Moja draga koleginica Olga Odanović i ja koristimo priliku da se zahvalimo na toplom gostoprimstvu uvaženih domaćina, ali i članice žirija, naše drage, jedine Jelene Pavlović.

A sada, pripremite dlanove i pažljivo slušajte.

OMLADINSKA KONKURENCIJA

ŽIRI 7. FESTIVALA JEDNOGLASNO JE DONEO SLEDEĆE ODLUKE:


Nagrada za najbolju predstavu u celini dodeljuje se predstavi "BEG", rađenoj po tekstu Predraga Karanjca i Dušana Kalejskog, u režiji Smiljane Tucakov i Dušana Kalejskog, u izvođenju Kreativnog centra CEKOM, iz Zrenjanina.

Odlična predstava, koja postavlja važna pitanja o mladima u lavirintu današnjice, izražavajući jasan stav i revolt te generacije. Preciznost scenskog pokreta doprinosi sjajnoj kolektivnoj igri, uz precizan izbor muzike, koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim.


Nagrada za najbolju režiju dodeljuje se Smiljani Tucakov i Dušanu Kalejskom, iz istoimene predstave.

U pitanju je izrazito rediteljska predstava. Petnaestočlana grupa mladih glumaca imala je u rediteljima prave i precizne pedagoge, koji su ostvarili predstavu čistu u simbolima i jasnu u poruci.


Nagrada za glavnu žensku ulogu dodeljuje se Tei Bulatović, za ulogu Irene u predstavi "Teenage story - istine o odrastanju", autora Nikole Zavišića, u režiji Nenada Pećinara, u izvođenju Dečjeg kulturnog centra "Deci na dar", iz Novog Sada.

Tea Bulatović se svojom nepretencioznom igrom, harizmom, čistom emocijom, energijom i dikcijom izdvojila kao mlada glumica, koja je ulogu Irene precizno vodila od početka do kraja.


Nagrada za glavnu mušku ulogu dodeljuje se Tašku Pavlovu, za ulogu Toma, u predstavi "Staklena Menažerija", autora Tenesija Vilijamsa, u režiji Kireta Georgijeva, u izvođenju Doma kulture "25. Maj", iz Valandova, Republika Makedonija.

Tom Taška Pavlova nosi u sebi duboku tugu, nezadovoljstvo, čežnju za slobodom, nerešivi sukob sa majkom, brigu za sestrom i to je svojom tananom igrom i suzdržanom emocijom preneo kroz ceo komad.


Nagrada za najbolju epizodnu žensku ulogu dodeljuje se Andrijani Đorđević, za ulogu Gazdarice, u komadu "Vođa", rađenoj po tekstu Radoja Domanovića, u režiji Bojana Jovanovića, u izvođenju "CUG" teatra, iz Vranja.

"Gazdarica" Andrijane Đorđević, je sočna, duhovita, živa vatra, scenična uloga. Sa razumevanjem nosi čitav svet Radoja Domanovića.


Nagrada za najbolju epizodnu mušku ulogu dodeljuje se Jovanu Sibinčiću, za ulogu Miroslava u u predstavi "Teenage story - istine o odrastanju", autora Nikole Zavišića, u režiji Nenada Pećinara, u izvođenju Dečjeg kulturnog centra "Deci na dar", iz Novog Sada.

U ulozi Miroslava, Jovan Sibinčić je bio jednostavan i neposredan, pokazujući da je dobar partner izuzetno važan u pozorištu.


Nagrada za najbolju scenografiju dodeljuje se predstavi "Staklena menažerija", autora Tenesija Vilijamsa, u režiji Kireta Georgijeva, u izvođenju Doma kulture "25. Maj", iz Valandova, Republika Makedonija.

Scenografija ove predstave je maštovita, uz odlične svetlosne efekte i doprinosi funkcionalnosti prostora, stvarajući utisak da smo u profesionalnom pozorištu.


Nagrada za najbolji kostim dodeljuje se predstavi "Vođa", rađenoj po tekstu Radoja Domanovića, u režiji Bojana Jovanovića, u izvođenju "CUG" teatra, iz Vranja.

Smeli, lepo osmišljeni i upečatljivi kostimi Ivane Mladenović su funkcionalni i upotpunjuju satirične ideje iz dela Radoja Domamanovića.
Ovoj predstavi dedeljuje se i specijalna nagrada za prelepost u tumačenju klasika dramske literature Tenesija Vilijamsa i timski duh svih stvaralaca predstave.


img