DEČJA KONKURENCIJA OMLADINSKA KONKURENCIJA PRATEĆI PROGRAM
DEČJA KONKURENCIJA OMLADINSKA KONKURENCIJA FESTIVALSKE NAGRADE
FOTO GALERIJA VIDEO GALERIJA
O FESTIVALU FESTIVALSKA SCENA UPRAVA FESTIVALA KONKURSI SPONZORI MEDIA KONTAKT

img

GENERALNI
POKROVITELJ

img

GRAD
JAGODINA

SUFINANSIJER

img

MINISTARSTVO
KULTURE I
INFORMISANJA

img img
img img
img img img
NAGRAĐENI 2017.
DEČJA KONKURENCIJA

ŽIRI 8. FESTIVALA JEDNOGLASNO JE DONEO SLEDEĆE ODLUKE:


Najbolja predstava u celini je predstava "Učiteljica", Kreativnog studija "Čarolija", Novi Sad, tekst i režija - Aleksandar Baloš - Gonzo.

"Učiteljica" je lepo uobličena predstava, koja kao celina ima sve elemente pravog dečjeg pozorišta. Odličan izbor teksta, muzike i kostima. Krasi je visok kreativni i izvođački nivo. Pravi je primer predstave za decu.


Nagrada za najbolju režiju dodeljuje se Aleksandru Balošu - Gonzu.

Ansambl predstave "Učiteljica" je u Aleksandru Balši Gonzu imao vođu, koji ih je nepogrešivo vodio do cilja. Jednostavna, maštovita, a nenametljiva režija vodi nas sa lakoćom u dečiji svet školskog odrastanja. Rediteljski i dramaturški postupci su prilagođeni uzrastu i potpuno opravdani. Zato je ova predstava dramaturški i rediteljski najozbiljnija i najkreativnija.


Nagrada za glavnu žensku ulogu dodeljuje se Sari Stanković, za ulogu Kraljice u predstavi "Snežana i sedam patuljaka".

Uloga Kraljice u predstavi "Snežana i sedam patuljaka" nosila je od početka do kraja radost igre, neophodne da na sebe skrene pažnju onih kojima je namenjena. Uz lepo osmišljen kostim i sjajnu šminku, zla kraljica je uspela da nas ubedi da joj verujemo.


Nagrada za glavnu mušku ulogu dodeljuje se Strahinji Miškoviću, za ulogu Ružnog pačeta u predstavi "Ružno pače".

U ulozi Ružnog pačeta, Strahinja Mišković je uspeo da se izdvoji iz simpatičnog, ljupkog i ujednačenog ansambla predstave "Ružno pače". Strahinja je svojom igrom, na šarmantan način, uz pomoć svojih drugara, uspeo da uverljivo odigra ulogu Ružnog pačeta.


Nagrada za najbolju epizodnu žensku ulogu dodeljuje se Katarini Knežević, za ulogu Mačka Cerekala, u predstavi "Niz zečiju rupu".

Katarina Knežević je ulogom Mačka Cerekala uspela da se iz mnogobrojnog ansambla svojom ulogom izdvoji i odmah uoči. Njen govor tela, gracioznost i preciznost s kojom je odigrala ovu ulogu su učinili da bude nagrađena najboljom nagradom za epizodnu žensku ulogu.


Nagrada za najbolju epizodnu mušku ulogu dodeljuje se Nemanji Đeliću za uloge Divlji gusan 1 i sin Ćira u predstavi "Niz zečiju rupu".

Nemanja Đelić je svojim zahtevnim zadatkom i uspešnom transformacijom, igrajući Divljeg gusana 1 i sina Ćiru, uspeo da se nametne i u mnogobrojnom ansamblu bude zapažen.


Nagrada za najbolju scenografiju dodeljuje se predstavi "Niz zečiju rupu", po tekstu Sandre Maksimović, u režiji Sandre Maksimović, Dragane Arsić i Irene Milovanovi, a u izvođenju O.Š. "Sveti Sava" - Čitluk, Kruševac.

Maštovito i kreativno osmišljen scenski ambijent uvodi nas u priču o Alisi i potpuno dočarava taj bajkoviti svet.


Nagrada za najbolju kostimografiju dodeljuje se predstavi "Snežana i sedam patuljaka", po tekstu Radislava Radivojevića, u režiji Dragane Filipović i u izvođenju Centra za kulturu i Dečjeg pozorišta "Crvenkapa" - Vladičin Han.

U predstavi "Snežana i sedam patuljaka" kostimi su birani u skladu sa likovima, maštovito i kreativno.


PRETHODNI FESTIVALI
UVODNA REČ ŽIRIJA

Dame i gospodo, poštovana deco i omladino, dragi domaćini, drage kolege i prijatelji. Evo nas na kraju još jednog, sedmog po redu, Međunarodnog festivala dečjih i omladinskih pozorišnih predstava.

Žiri u sastavu: gospođa Jelena Pavlović, ispred grada domaćina, gospođa Olga Odanović, glumica Narodnog pozorišta iz Beograda i ja, Milan Caci Mihailović, glumac Ateljea 212, penzioner iz Beograda, sa velikom pažnjom odgledali smo sve predstave u konkurenciji sedmog DOPS-a i bili svedoci izuzetnog truda i značajnih rezultata velikog broja mladih i njihovih posvećenih pedagoga, okupljenih oko plemenite ideje stvaranja u pozorištu.

Pre nego što dodelimo zaslužene nagrade, kojih je ovoga puta bilo nedovoljno, izražavamo zahvalnost svima koji su stvorili ovaj Festival. On zaista zaslužuje širu podršku društvene zajednice.

Moja draga koleginica Olga Odanović i ja koristimo priliku da se zahvalimo na toplom gostoprimstvu uvaženih domaćina, ali i članice žirija, naše drage, jedine Jelene Pavlović.

A sada, pripremite dlanove i pažljivo slušajte.

DEČJA KONKURENCIJA

ŽIRI 7. FESTIVALA JEDNOGLASNO JE DONEO SLEDEĆE ODLUKE:


Najbolja predstava u celini je predstava "Nemušti jezik", autora Miodraga Stanisavljevića, u Režiji Fuada Tabučića i u izvođenju OAP "Branislav Nušić" - Malo Crniće.

"Nemušti jezik" je lepo uobličena predstava, koja kao celina ima sve elemente pravog dečjeg pozorišta. Odličan izbor teksta, stih koji se retko čuje. Muzika, kostimi i igra glumačkog ansambla - sve to govori o čaroliji ove predstave.


Nagrada za najbolju režiju dodeljuje se Fuadu Tabučiću, za istoimenu predstavu.

Ansambl "Nemuštog jezika" je u Fuadu Tabučiću imao vođu koji ih je nepogrešivo vodio do cilja. Jednostavna, maštovita a nenametljiva režija sa lakoćom razvija ljubavnu priču o dvoje mladih i preprekama na koje nailaze, prolazeći kroz božanstven i uzbudljiv životinjski, šumski svet.


Nagrada za glavnu žensku ulogu dodeljuje se Dunji Musulin, za ulogu Boleta, u predstavi "Ludo, da ne može biti luđe", Kreativnog studija "Čarolija" iz Novog Sada, u Režiji Nataše Vujović.

Ova uloga je, od početka do kraja, nosila radost igre, neophodne da na sebe skrene pažnju onih kojima je namenjena. Uz lepo osmišljen kostim i sjajnu šminku, uz neodoljiv osmeh tog vragolastog Boleta, nije se ni slutilo da ga je ostvarila devojčica izrazitog talenta, glumačkog nerva i šarma. Dunja nas je na najlepši način i prevarila! Kao u profesionalnom pozorištu, za najzahtevniju publiku!


Nagrada za glavnu mušku ulogu dodeljuje se Stefanu Pavlovskom, za ulogu Bednog Gaša u predstavi "Nemušti jezik", autora Miodraga Stanisavljevića, u Režiji Fuada Tabučića i u izvođenju OAP "Branislav Nušić" - Malo Crniće.

U ulozi Bednog Gaše, Stefan Pavlovski je pokazao neverovatnu energiju, radost igre, odličan govor i veru u to što radi! Svakom pojavom na sceni pokretao je sve oko sebe i vukao ka cilju, kao buldožer!


Nagrada za najbolju epizodnu žensku ulogu dodeljuje se Jovani Rakićević, za uloge Batlera, Prosjaka i Voditelja, u predstavi "Slučaj Sare Smit. Rešen!", tekst i režija - Petar Lukić, u izvođenju Dramskog studija "Petar Pan", iz Kragujevca.

Izuzetno mlada Jovana Rakićević pronela je scenom tri lika i pokazala nam šta je moć transformacije. Scenskim stavom i oformljenim glasom činilo se da se radi o glumici koja je te kvalitete stekla bogatijim iskustvom. Ali, Jovana je od onih koje primećujemo i kada ćute, elegantna u stavu, krupnog oka i dikcije koja prelazi rampu istine, do poslednjeg reda u gledalištu. Nema sumnje, Jovani je dato sve ono što je izdvaja i da se sa radošću pamti, kao rezultat pozorišta koje nam je potrebno.


Nagrada za najbolju epizodnu mušku ulogu dodeljuje se Veljku Ćosiću, za ulogu Dobromira u predstavi "Svinjareva tajna", autora Miloša Miloševića, u režiji Milorada Mihailovića, u izvođenju Kulturnog centra - Gradskog pozorišta iz Smederevske Palanke.

Veljko Ćosić je samouvereno, precizno i dikcijski savršeno vladao scenom. Harizmom i doslednošću vodio je lik Dobromira na duhovit način, osvajajući naklonost publike!


Nagrada za najbolju scenografiju dodeljuje se predstavi "Porodica Kremenko", autora Lazara Dubovca, u režiji Ammara Mešića, u izvođenju Amaterskog pozorišta Doma kulture iz Prijepolja.

Maštovito i duhovito osmišljen scenski ambijent autentično nas uvodi u pozorišnu priču i u potpunosti dočarava dečji svet.


Nagrada za najbolju kostimografiju dodeljuje se predstavi "Svinjareva tajna", autora Miloša Miloševića, u režiji Milorada Mihailovića, u izvođenju Kulturnog centra - Gradskog pozorišta, iz Smederevske Palanke.

U celosti, precizno i tačno odabrani kostimi, uz veoma vidljiv trud, maštovito su prodrmali svaki lik.


img