DEČJA KONKURENCIJA OMLADINSKA KONKURENCIJA PRATEĆI PROGRAM
DEČJA KONKURENCIJA OMLADINSKA KONKURENCIJA FESTIVALSKE NAGRADE
FOTO GALERIJA VIDEO GALERIJA
O FESTIVALU FESTIVALSKA SCENA UPRAVA FESTIVALA KONKURSI SPONZORI MEDIA KONTAKT

img

GENERALNI
POKROVITELJ

img

GRAD
JAGODINA

SUFINANSIJER

img

MINISTARSTVO
KULTURE I
INFORMISANJA

img img
img img
img img img
NAGRADA SA SELETOVIM IMENOM

Odlukom Uprave Ustanove za umetnost i kulturu "Veliki teatar" iz Jagodine, godine 2013. ustanovljena je nagrada "Selimir V. Milosavljević", koja se dodeljuje za najbolji savremeni dramski tekst namenjen deci i mladima.

Prema toj odluci mogu konkurisati svi zainteresovani stvaraoci koji na srpskom jeziku dostave dramske tekstove potpisane šifrom (u posebnom kovertu dostaviti razrešenje šifre uz osnovne bio - bibliofilske podatke) do 1. oktobra ove godine na adresu: Ustanova umetnosti i kulture "Veliki teatar", Ul. Slavke Đurđević br.10, zgrada B-1, 35.000 Jagodina.

Na završnoj večeri Festivala, tročlani stručni žiri saopštiće rezultate i proglasiti laureata. Nagrada "Selimir V. Milosavljević" sastoji se od unikatne povelje, umetničke slike, novčanog iznosa i izvođenja nagrađenog teksta na narednom DOPS-u.


O SELIMIRU V. MILOSAVLJEVIĆU
img

Valja podsetiti na izuzetno bogat životni i književni put jednog od pomoravskih književnih bardova. Selimir V. Milosavljević rođen je 5. oktobra 1924. godine u Dragocvetu kod Jagodine, a preminuo novembra 2011. godine u Jagodini.

Osnovnu školu učio je u rodnom mestu, Državnu realnu gimnaziju i petorazrednu Učiteljsku školu u Jagodini, Višu pedagošku školu u Nišu, a Filološki fakultet u Prištini - na grupi za Srpski jezik i jugoslovenske književnosti. Službovao je u više mesta u Srbiji, a najveći broj godina proveo u Osnovnoj školi "17. oktobar" u Jagodini kao nastavnik srpskog jezika, gde je i ostavio neizbrisiv trag.

Pisao je pesme i priče za decu i odrasle, književnu kritiku, eseje, oglede, dramske tekstove, zagonetke, novinske tekstove, sakupljao narodne umotvorine, i uređivao časopise, zbornike i antologije.

Objavio je, sveukupno, više od 30 knjiga različitih žanrova, prevođen na više jezika i smatra se jednim od utemeljivača književnog života na području Pomoravskog okruga i jednim od najpoznatijih pisaca za decu sa područja centralne Srbije. Zastupljen je u nekoliko čitanki, udžbenika, priručnika i brojnim antologijama i zbornicima književnim. O njemu i njegovom stvaralaštvu pozitivno su se izražavala i takva imena kao što su: Desanka Maksimović, Dragan Lukić, Dobrica Erić, Milovan Vitezović, dr Vladeta Vuković, Darinka Jevrić, Momčilo D. Tešić, dr Radomir V. Ivanović, dr Radomir Životić, dr Ljubiša Rajković Koželjac i drugi ugledni književnici.

Jedan je od osnivača Književnog kluba, "Đura Jakšić" u Jagodini (1968.) koji se smatra nastavljačem rada Kluba pisaca Svetozareva osnovanog 1955. godine i Književnog kluba prosvetnih radnika Srbije (1975), a bio je i član Udruženja književnika Srbije, "Matice srpske" iz Novog Sada i drugih uglednih književnih asocijacija.

Dobitnik je Oktobarske nagrade grada Jagodine, nagrade "Svetozar Marković", Ordena rada sa srebrnim vencem, Povelje za životno delo Književne zajednice Udruženja književnika Srbije za Pomoravski okrug, Nagrade za životno delo Kulturno - prosvetne zajednice Jagodine, nagrade" Dušan Srezojević", "Pomoravski Orfej", "Nasmejana jagoda" i mnogih drugih nagrada i priznanja.

Selimir V. Milosavljević će posebno ostati upamćen kao pisac za decu, kao i po svojoj velikoj ljubavi prema deci na koju je prenosio i ljubav prema književnosti. Osnivač je i urednik književnog časopisa za mlade,, Gorocvet "koji već odavno ima svoje mesto u periodici za dečju književnost, kao i časopisa "Pomoravski oltari" i "Jagodinci". Poznat je i široj javnosti, a naročito mlađim čitaocima.

NOVI PUT

DOBITNIK 2018.
img

ELIZABETA GEORGIEV, Dimitrovgrad 1975, dramski pisac.

Posle više sesija na sednici održanoj 29.09.2018.godine, stručni žiri, u sastavu prof. Snežana Bihler-književnik, Toni S. Stojanović-književnik i Miroslav Dimitrijevic-književnik, jednoglasno su odlučili da u okviru ovogodišnjeg festivala, nagrada “Selimir V. Milosavljević”, koja se ove godine dodeljuje šesti put, pripadne Elizabeti Georgiev, za sveukupan doprinos i izuzetno zalaganje u oblasti dramske umetnosti namenjene deci i mladima.

Nagrada se, možemo neskromno reći već tradicionalno, dodeljuje stvaraocu - autoru najboljeg dramskog dela za tu godinu, ali ćemo ove godine napraviti presedan i dodeliti nagradu na osnovu celokupnog opusa i rada ove književnice sa skoro dvodecenijskim stažom i tendencijom da još dugo godina stvara i objavljuje za one kojima je najpotrebniji kvalitetni sadržaj, čije se ličnosti tek trebaju oblikovati, a to se najbolje može učiniti kroz sferu umetnosti, u ovom slučaju pozorišta, a nema sumnje da naš ovogodišnji laureat to sebi nameće kao vrhovni cilj prilikom stvaralačkog procesa.

Pored toga, moramo se osvrnuti i na odlike samog stvaralaštva, koje su i bile presudne u našoj odluci da ovu prestižnu nagradu dodelimo upravo Elizabeti. Posebno se ističe originalnost poetskog izraza, koji je perfektno i sa veštinom dostojnom divljena prilagodila svetu dece i mladih, te vođena upravo njihovim problemima i svakodnevicom, prenela na dramski plan i izvela na daske koje život znače čistu esenciju duha jedne nove generacije.

Autorka pored rada u oblasti književnosti za decu, stvara isto tako plodno i za odrasle, a čija se dela sama preporučuju publici svojim kvalitetom, a u nama bude entuzijazam da dalje pratimo i nagrađujemo njen rad.

Elizabeta Georgiev je rođena 1975. godine u Dimitrovgradu. Osnovnu školu završila je u selu Smilovci, gimnaziju u Dimitrovgradu. Diplomirala je srpski jezik sa južnoslovenskim jezicima na Filološkom fakultetu u Beogradu. Doktorand je na modulu kultura na istom fakultetu Od 2000. godine radi u Narodnoj biblioteci "Detko Petrov" u Dimitrovgradu.

Piše poeziju i prozu za odrasle i za decu, na srpskom i bugarskom jeziku. Bavi se prevođenjem. Autor je 5 publikacija iz oblasti bibliotekarstva i knjiga: Putevima zornjače (pesme za odrasle na srpskom, 2001); Čaйka (Galeb) (pesme za odrasle na bugarskom, 2004); Snovuljci (pesme za decu na srpskom, 2005); Čurulikane na hlaptata (Cvrkut klinaca) (priče za decu na bugarskom, 2008); Razprodažba na sъniщa (Rasprodaja snova) (priče i pesme za decu na bugarskom , 2011); Na ringišpilu imena (pesme za decu na srpskom, 2018), Baщata na Paganini (Paganinijev otac) (priče za odrasle na bugarskom, 2018), I onda... (zbirka pesama na srpskom, 2018). Dobitnik je više književnih nagrada i priznanja.

Piše dramske tekstove za decu na srpskom i na bugarskom jeziku. Njeni tekstovi igrani u pozorištima u Dimitrovgradu, Kraljevu, Nišu, Kuli, gradu Belane u Republici Bugarskoj i drugde. Na Međunarodnom festivalu „Lakovane cipele“ u Berkovici, Republika Bugarska dva puta je osvojila nagradu za orginalni dramski tekst za decu i mlade– 2006. za tekst Kafić „Zavrzlama“ (Kafeto „Šmekeriя“) i 2014. za tekst Rasprodaja snova (Razprodažba na sъniщa)

Živi i stvara u selu Smilovci.

ČLANOVI ŽIRIJA

prof. Snežana Bihler
Toni S. Stojanović
Miroslav Dimitrijević

PRETHODNI DOBITNICI
img

MILIVOJE MLAĐENOVIĆ, Kojčinovac kod Bijeljine, Bosna i Hercegovina 1959, bosanskohercegovački pisac.

Diplomirao na Filološkom fakultetu, 1982. godine, grupa za jugoslavenske književnosti i srpskohrvatski jezik - smer književno-publicistički. Magistarsku tezu pod naslovom "Književni prauzori u dramama za decu Aleksandra Popovića" odbranio na Učiteljskom fakultetu u Somboru 2002. Doktorirao na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu s tezom "Preoblikovanje modela bajke u srpskoj dramskoj književnosti za decu" (2007).

Radio novinarske poslove (od 1982. do 1989.), bio direktor Narodnog pozorišta u Somboru (od 1989. do 2000. godine), potom urednik pozorišnih izdanja u ovom pozorištu (od 2000. do 2002. godine). Za asistenta za predmete Scenska umetnost i Dramski i recitatorski tečaj na Učiteljskom fakultetu Sombor izabran 2003. godine. Iste godine imenovan za upravnika Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu. Direktor ustanove Sterijino pozorje bio je od 2009. do 2012 godine.

Osim naučnih radova iz oblasti metodike nastave književnosti, piše i objavljuje pozorišnu i književnu kritiku, eseje, reportaže, scenarije televizijskih emisija, urednik je brojnih specijaliziranih pozorišnih emisija, pisac aforizama, pozorišnih komada za decu, putopisac. Autor je knjiga "Baš čelik i druge za pozornicu udešene bajke", "Zmajeve dečje igre", Novi Sad, 1997., "Putopisi iz pozorišta", Spektarbook, Sombor, 1997., "Zez-rez"(aforizmi), Informativni centar, Sombor, 1992., "Scenske bajke Aleksandra Popovića" (studija), Pozorišni muzej Vojvodine, Novi Sad, 2005, "Čudne zveri na proveri" Multimedia international service Novi Sad i "Zmajeve dečje igre" Novi Sad (2007), "Odlike dramske bajke" (studija), Sterijino pozorje -Pozorišni muzej Vojvodine, Novi Sad (2009), "Skandalozna komedija" (karenvalska retro-vizija u jedanaest a možda i dvanaest slika), Bibiloteka "Svetozar Marković" i Fondacija "Zoran Radmilović", Zaječar, 2010.

Za izuzetan doprinos razvoju pozorišne umetnosti u Srbiji, dobitnik je nagrade "Nikola Petrović Peca" za 1996. godinu. Zlatna povelja "Laza Kostić" za najbolju novinsku reportažu dodijeljena mu je na Međunarodnom festivalu reportaže "Interfer”, 1997. godine, a druga nagrada za pozorišni esej na pozorišnom festivalu "Dani Milivoja Živanovića" u Požarevcu, 2002. godine. Osnivač je pozorišne manifestacije "Pozorišni maraton" koji se svake godine u junu održava u Narodnom pozorištu u Somboru.

ČLANOVI ŽIRIJA

img